Румен Радев: Българският бизнес, който идва в Сърбия, трябва да се чувства защитен

„Днес решихме тук да пристигне делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, общинския съвет и местния бизнес и да уговорим условия и бъдещи инвестиции. Настоял съм да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции“. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Сърбия.

„Ще се радвам, ако сръбската държава направи повече и влага повече в този регион“, подчерта държавният глава.

„С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси, и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество и как заедно да чертаем нашия общ европейски път.“, каза Радев на съвместна пресконференция със сръбския си колега.

„Днешната среща беше важна и тя показа, че когато за двамата президенти политиката по подкрепа на нашето национално малцинство не е инцидент, а е устойчива политика, тогава има и резултати.“, подчерта Радев.

От своя страна президентът Вучич каза, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година. „Достатъчно е само за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния регистър. Всичко е позволено, още с подзаконов акт сме регламентирали това“, заяви Вучич.

Това не е най-бедният край, има много бедни райони в Сърбия, но ние знаем и други в ЕС, които не са по-богати от нас, добави сръбският президент, като каза, че ще се инвестира в региона. „Опитваме се и даваме всичко от себе си, добре би ни дошла и българската помощ, ако я има. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград, и на Босилеград, да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си“, посочи Вучич. Ако някой се опитва да създава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите само приятелски отговор, защото ние ви смятаме за братя, заяви президентът Александър Вучич, който благодари за добрите отношения на президента Радев, които, по думите му, ще продължат да се развиват.

- реклама -