Австрия

Румен Радев: Австрия е наш приоритетен икономически партньор

По време на мандата на посланик Хаузер бяха положени големи усилия за привличането на вниманието на деловите и финансови среди от Австрия към България. Резултатът е виден за всички това е, че Австрия е наш приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в България.

Това каза президентът Румен Радев след като награди посланика на Република Австрия у нас Роланд Хаузер с орден „Стара планина“ първа степен, предаде репортер на БГНЕС.

Високото държавно отличие се връчва за изключително големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Австрия.

„Удостояването с най-високото българско отличие е оценка за личния принос и професионализма на посланик Хаузер и за голямото значение, което България отдава за развитието на нашите двустранни отношения“, каза президентът в словото си.

Той посочи, че „тези отлични отношения, на които се радваме днес между нашите две страни, са резултат на последователните усилия на нашите две приятелски държави, а и резултат на приноса на поколения дипломати, на бизнеса, на академичните и културните среди, и на гражданите на двете държави“. В исторически план, каза държавният глава, духовните, културните и стопанските връзки между нашите народи водят своето началото още от българското възраждане, но те имат своята голяма динамика през последните десетилетия.

„За мен е огромна чест да бъда награден с най-високо отличие в България, изпитвам гордост“, каза Роланд Хаузер.

- реклама -