Радев, Узунов, прокуратура, Борисов, записи
сн. БГНЕС

Румен Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

„Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи.“ Това заяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на Дарик радио.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: „Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове – нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите“.

Указът за датата на предсотящите парламентарни избори ще бъде издаден до 26 януари и ще бъде публикуван в Държавен вестник, бе категоричен Радев. Към този момент те са насрочени за 28 март.

Президентът каза, че всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета. „Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност, допълни президентът.“, каза Радев. Той прозива управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори.

Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите.

Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт, заяви той и отново поиска организирането на бързи и честни избори.

„Мутри вън“ е думата на годината 2020, каза президентът Румен Радев.

Той уточни, че това не е негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

„Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България и допълни, че пак би излязла с вдигнат юмрук пред гражданите“.

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев на въпроса защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството.

На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм, каза Радев.

Аз не ръководя Националната служба за охрана. Крайно време е това да се разбере, категоричен бе Радев, в отговор на въпрос за случая „Росенец“.

НСО стои в едно неясно положение по отношение на оперативното ръководство и контрола, каза президентът. Но негативното отношение, което се насажда в обществото към НСО е крайно некоректно, допълни той.

На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония.

Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев.

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за зависите с гласа на премиера, каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж.

Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства според президента.

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

- реклама -