Румен Радев: Ако искаме децата да растат с познание, трябва да се борим с невежеството

Румен Радев: Ако искаме децата да растат с познание и просвета, трябва да се борим с невежеството

Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото.

Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят.

И най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?

Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

В тази вечна битка на светлината с тъмата, пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, „сеятели на правдата“. Грамотни, свободни и достойни.

Пред националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужен тържествен водосвет от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

 

„24 май е нашият просветен Великден. Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство. Като общ, словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в официалното си обръщение пред Националната библиотека по повод празника.

„Зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалификация, за модерни класни стаи и оборудване, зад всички нови учебни програми и съдържание стои една голяма цел – да възродим учителската професия като мисия. Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали – на лидери, които показват посоки и които откриват хоризонти пред нашите деца. Искрено вярвам, че най-истинската кауза, която може да обедини нашата обща енергия и стремеж, е образованието”, каза Фандъкова.

„Голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи. И те заедно се превърнат в един клас, една общност”, заяви още тя.

„Запомнете – смрартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас.

Не им давайте да управляват живота ви. Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и градеж. Честит празник”, завърши кметът на София.

„В системата на образованието разчитаме най-много на учителите.

Заявихме намерението си да инвестираме в тях, да променим така правилата на финансиране, че всички училища да имат по-добри възможности за осигуряване на качествен образователен процес. Казахме колко важни са детските градини и професионалното образование. Много са задачите, които са на дневен ред пред нас и по които трябва да работим”, заяви пред Нова телевизия просветният министър Красимир Вълчев.

По думите му е необходимо допълнително обучение на учителите, нови подходи на преподаване. Но най-вече са нужни добри и мотивирани учители.

„Важни са новите компетентности – креативност, предприемачество, дигитални компетентности. Голяма част от децата, които днес се обучават, ще работят професии, които днес ги има, или пък ще учат за професии, които утре няма да ги има. Затова е важно образователните системи да направят децата адаптивни към новата социална и икономическа реалност. Важно е да има и дейности по интереси. Да имат достъп до всякаква информация, включително и чрез електронни устройства”, на мнение е Вълчев.

„Ангажиментът ни за увеличение на учителските заплати е сериозен. Двойно увеличение е много голяма крачка от гледна точка на бюджета. Увеличението на възнагражденията е задължително условие за подобряване статуса на учителите. Няма как да има добри резултати, ако като общество не ги уважаваме и не им даваме това, което заслужават”, каза още просветният министър.

- реклама -