Порожанов къщи за гости проверки средства ползване

Министър Румен Порожанов подаде оставка

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“. Това заяви Румен Порожанов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на  селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент, казва още Порожанов.

Комуникацията със сектора  винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Оставката идва след разследването за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие”. По това време институцията е ръководена от Порожанов.

Напоследък около Порожанов избухнаха два скандала. Първият беше информация, че през 2004 г. си е купил къща. Тогава Борисов каза, че по това време Порожанов не е бил в политиката, влиза през 2009 г.

Вторият скандал бе около декларацията за имущество, подадена пред КПКОНПИ за 2017 г. В нея не е публикувано имуществото на съпругата му. От комисията първо казаха, че Порожанов живее с нея на семейни начала и има право да откаже да бъде публикувана частта от декларацията, която се отнася до нея. После се оказа, че жената му е съпруга.

Порожанов написа писмо до комисията и поиска да оповестят публично декларацията му.

- реклама -