Румен Петков: Европа на няколко скорости може да ни превърне в буферна зона за мигранти

буферна Румен Петков, АБВ, Турция, посланик, вмешателство
„Европа на няколко скорости“ е пошъл дебат, който налага двойни стандарти и може да превърне страната ни буферна зона за мигранти. Това заяви пред „България он ер“ Румен Петков от коалиция „АБВ – Движение 21“.

Според него мигрантската вълна е общоевропейска криза, с която трябва да се борят всички държави от ЕС. Повечето страни членки обаче отказват да търсят общи мерки за решаване на проблема.

„В някой от европейските страни имаме общини, в които, без това да се възприема погрешно, имаме превес на мюсюлманите над християните. Т.е. авторите на идеята за мигранстската вълна вече постигнаха тази си цел, тя е факт. Второ, мерките срещу мигрантския натиск на последните ни две правителства, изключвам служебното, много се забавиха. Забави се и изграждането на оградното съоръжение“.

Петков настоя държавата да предприеме спешни мерки за екстрадиция на тези лица, за които няма основание да се считат за бежанци. По негови данни едва 15% от тези, които влизат в страната ни, са от Сирия.

„Ние не знаем какви са финансовите потоци, с които се издържат мигрантите в България. Имаме институциите, с които можем да наложим контрол. Тези пари пристигат или по канали, или по банков път. Смайващо е, че все още нашите служби за сигурност не са въвели контрол върху потока на тези средства, не са установили техния произход“, категоричен беше Петков.

Според него е недопустимо водещите европейски сили да опитват да бягат от  отговорност относно създаването и насърчаването на мигрантската вълна към Стария континент, а в същото време да се мъчат да разделят държавите в ЕС по различни неясни критерии.

„Недопустимо е и сами да се определяме като държава втора ръка на Стария континент“, почерта още Петков. Той бе категоричен, че страната ни трябва да демонстрира своето национално самочувствие и да защитава интересите си на пълноправен член на ЕС и НАТО.

glasove-6