Румен Петков, Андрей Луканов, убийство, дело

Румен Петков: Делото за убийството на Андрей Луканов трябва да бъде възобновено

„Делото за убийството на Андрей Луканов трябва да бъде възобновено, ако искаме една от най-мрачните страници в най-новата история на страната да бъде затворена с усещане за справедливост.

Това може да направи главният прокурор по предложение на градския прокурор“.
Това каза в интервю за бТВ Румен Петков, лидер на АБВ, бивш член на БСП и бивш вътрешен министър на Тройната коалиция.
В началото на октомври се навършиха 24 години от убийството на Луканов, бивш премиер на България. Той беше убит на излизане от дома си, а повече от 20 години около смъртта му остават множество въпроси.

В деня на убийството около 9:15 – 9:20 ч. Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил“, паркиран на около 15 метра от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си. През това време убиецът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5 – 2,5 метра с пистолет „Макаров“. Куршум попада в областта на дясното му слепоочие, а други 3 – в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.

В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица „Димчо Дебелянов“.

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. Убийството остава неразкрито.

Румен Петков каза, че е говорил с Луканов два дни, преди да го убият.

Пътували заедно към Плевен. Бившият премиер провел дълъг разговор по телефона, свързан с негово предстоящо пътуване до САЩ. „Той ми разказа за този разговор… трябва да кажа, че определенията за Румен Спасов, за кръга „Орион“ бяха много груби, нетипично за него груби“, разказа Петков.
Според него Луканов е бил сатанизиран без основание. „И до ден днешен се намират разни хора с блясък в очите да говорят за куфарчета с пари. Истината за имотното състояние на Андрей и на неговото семейство е, че той си отиде от този свят с един апартамент, собственост на него и на съпругата му. Не с 6, не седмият да е с асансьор в хола, а с един апартамент и с една малка виличка в Мала църква – 35-40 кв. метра“, заяви Петков.
По думите му никой не е спечелил от убийството на един бивш премиер и добър експерт в енергетиката, а само държавата много е загубила.

 

- реклама -