Румен Овчаров обвинения прокуратура незаконен добив въглища Бобов дол

Румен Овчаров с нови обвинения! Този път за незаконен добив на въглища

Обвинението: Овчаров е превишил властта и правата си

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е бил привлечен като обвиняем по дело, свързано с договор за наем на Мини Бобов Дол. Според прокуратурата между 2006 и 2007 г., когато Овчаров е бил министър, индиректно е разрешил незаконен добив на въглища, които са държавна собственост, и това става само с разрешение на Министерски съвет.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви днес, че първото обвинение е за това, че като министър е превишил властта и правата си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД. По силата на договора то е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет.

И още едно обвинение за престъпление по служба

Второто изпълнително деяние за престъпление по служба от г-н Овчаров е за това, че през месец февруари 2017 година, отново в нарушение на служебните си задължения, уредени в Закона за подземните богатства, не е създал необходимата организация за установяване на условията по закона. Без да са на лице тези изисквания е предложил на Министерски съвет невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол” ЕАД, на практика да бъде сключено допълнително споразумение към този договор , което е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 година и от това са настъпили значителни вреди за търговското дружество”.
Това заяви Арнаудова и поясни, че според държавното обвинение от тези деяния са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.
Припомняме ви, че Румен Овчаров е привлечен като обвиняем и по делото за АЕЦ „Белене“.
- реклама -