сн. БГНЕС

Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд заради строителството на АЕЦ „Белене“

Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд заради строителството на АЕЦ „Белене“. Прокуратурата е внесла в съда документите и делото предстои да бъде насрочено за разглеждане делото за строителството на АЕЦ „Белене“. Делото е внесено в съда преди дни, а системата за случайно разпределение е определила да бъде гледано от съдия Виктор Чаушев, съобщиха от Специализирания съд.

Подсъдими по делото са Румен Овчаров, Петър Димитров, които са бивши министри на енергетиката, както и Мардик Папазян и Любомир Велков, бивши директори на НЕК.

Прокуратурата обаче не е включила в групата обвиняеми бившия министър на енергетиката Делян Добрев, на когото през 2016 г. бяха повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, в резултат НЕК била ощетена с около 4,5 млн. евро.

Румен Овчаров е обвинен за умишлена безстопанственост в особено големи размери – над 193 млн. евро, на Петър Димитров му е повдигнато обвинение, че не е упражнил контрол върху директорите на НЕК Папазян и Велков, които са обвинени за сключване на неизгодна сделка с „Атомстройекспорт“, нанесла вреди за около 77 млн. евро.

- реклама -