Румен Овчаров обвинение, съд безстопанственост Румен Овчаров, условна присъда, безстопанственост

Румен Овчаров: ”Булгаргаз” се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България„. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него „Булгаргаз“ се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.

Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор„,

подчерта Овчаров в предаването „Преди всички“. По думите му именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

„Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ –

няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора„, коментира Румен Овчаров.

„Съвсем умишлено две седмици почти „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“

Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата„, уточни ексминистърът.

Газът, който потребяваме в момента е руски, поясни Румен Овчаров.

Фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец, подчерта още той.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала, смята Овчаров.

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“.

„Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани.“

Източник: БНР

- реклама -