Румен Ненков, бивш конституционен съдия: Големият проблем е, че нямаме деца, а не че ще ни ги отнемат

„Да се вземат деца от семействата – това нещо не е имало, няма в момента и няма да го има и в бъдеще.“  Така бившият конституционен съдия Румен Ненков коментира в студиото на БТВ недоверието на родителите към Стратегията за децата. В момента той работи като експерт към министерството на правосъдието и участва в изготвянето на два законопроекта за децата.

„Няма нищо вярно в публичните твърдения, че държавата ще отнема деца.“

„Законопроектите, по които работя, поставят детето на първо място.“, заяви Ненков.

Според бившия конституционен съдия подобна манипулация се е получила и с Истанбулската конвенция. „Обясняваше се, че ще трябва да легализираме еднополовите бракове, а в една католическа Полша и Италия одобриха Истанбулската конвенция и никой там не е легализирал гей браковете. Големият проблем не е в стратегията за детето, а в това, че няма деца„, коментира Ненков.

„Българският народ много лесно се манипулира и то в посока недоверие към европейските ценности.“, заяви още бившият конституционен съдия.

Румен Ненков коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор.

„Досега винаги изборът на главен прокурор и председатели на върховните съдилища е бил противоречив политически процес, в който се постигат някакви компромиси. Правят се някакви предварителни договорки, търсят се някакви обещания и гаранции“, заяви Ненков.

Той припомни, че формално главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет, така че консултациите на президента би трябвало да са с членовете на ВСС.

Според него политическата квота във ВСС не е решаваща, тъй като изборът на главен прокурор става с квалифицирано мнозинство.

- реклама -