Румен Христов: Няма да се молим на ПП-ДБ, всички наши кандидати бяха обявени за „неподходящи“

Румен Христов: Няма да се молим на ПП-ДБ, всички наши кандидати бяха обявени за „неподходящи“. Не сме коалиция, а сме партньори, но ние сме неовластената част от това партньорство. Нямаме други министри освен Мария Габриел,

нямаме зам.-министри, директори на агенции

и областни управители. СДС е управлявал Бългрия и я промени. ГЕРБ е управлявал и утвърди пътя на България към ЕС. Тези партии няма да се молят за 5-10 за-министри и областни. Но носим отговорност и искахме да знаем какво се случва по министерства. Така председателят на СДС Румен Христов обясни пред Нова тв защо държат на постове.

И призна, че се е обаждал на министър

от кабинета „Денков“ за назначение на негов заместник,  но отговорът бил „Късно се обаждаш, вече си назначих екип“.

Точно нашият кандидат е неподходящият – това бил масово отговорът от съуправляващата формация, възмутен е преседателят на СДС. С 26 депутати „Промяната“ имат претенции да управляват цялата държава, повтори той

тезата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вие избрахте да сте в изпълнителната власт – ами нека да се сменим, вие поемете регулаторните органи призова Христов ПП и ДБ. Според него е нормално да има два центъра на управление – изпълнителната власт и парламентът.

Лидерът на СДС защити преизбирането на Димитър Радев начело на БНБ и предположи, че „Промяната“ реагират толкова бурно,

защото искат да сложат на поста Андрей Гюров.

Преди разпада на четворната коалиция и свалянето на кабинета „Петков“ Гюров, тогава шеф на парламентарната група на ПП, бе канидатурата им за гуверньор срещу Любомир Каримански от ИТН.

Правителството трябва да изкара поне до Нова година, за да стане България член на Шенген, заяви още Христов.

Скептик е, че ще се сключи коалиционно

споразумение, но законодателната програма се изпълнява в парламента, по нея депутатите на срещи с министрите сме си давали предложенията и тя е допълнена, разказа той. Макар законите по плана за възстановяване още да не са тръгнали, вметна Христов.

Връщането на Румен Радев със служебен кабинет не е добро, трябва ни и влизане в Шенген – това са двете важни неща, иначе

счупването на сглобката е лесно.

Преглътнали сме егото и стискаме зъби, въпросът е да се намалят децибелите и нарежението. Готови сме да седнем на една маса да разговаряме, заяви лидерът на СДС. На ПП препоръча по-често да си говорят и с „Демократична България“, ще им дадат добри съвети.

- реклама -