Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с „Газпром“. Кабинетът не си свърши работата

Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с „Газпром“. Кабинетът не си свърши работата. Нямаме и договори с други доставчици, каквито биха могли да бъдат Катар или САЩ, подчерта депутатът от БСП.

Тревожен е фактът, че към момента България няма продължение на договорите с „Газпром“ по политически причини. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев.

„Нямаме и договори с други доставчици,

каквито биха могли да бъдат Катар или САЩ. Причината е, че правителството не си е свършило работата. Българското правителство е това, което трябва да подпише договорите. Затова е важно в момента страната да има кабинет, който да подпише дългосрочни договори с потенциални доставчици на природен газ, спазвайки правилата на ЕС”, подчерта народният представител.
Той коментира и поисканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на газа от средата на юли.

„Това е европейска практика. Нормално е.

Няма как да се прогнозира цената. Винаги цената се формира на базата на натрупаните цени на доставките от предходни периоди. При това състояние на пазара на природния газ – няма предсказуемост. Това е проблемът. Поскъпването затова не може да е от 1 август. В момента „Булгаргаз” купува газ на по-високи цени, които надхвърлиха 180 лева за мегаватчас. Основният проблем пред ЕС и България е дали ще има физически

количества на газ и петрол и ако има такива

– на каква цена ще бъдат те”, посочи той.

По думите му резервоарите на газ трябва да са пълни поне на 80 процента. „Но в момента няма как да стане това, тъй като газът е скъп, доставките са намалени, а текущото потребление е високо”, заяви Гечев.

Поскъпването на долара спрямо еврото

ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута, категоричен е депутатът.

„Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но през последните месеци имаше тенденция и те вече са изравнени. За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп.

Търговският дефицит на Европа, в това число

и на България обаче се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока – затова обезценяването на еврото е притеснително”, подчерта той.

По думите му най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев.

- реклама -