Румен Драганов пред FN: Въпреки коронакризата туризмът няма да спре

Тази зима се очаква ръст на вътрешния туризъм. Хората не бързат за ранни резервации. Ще празнуват Нова година и Коледа, но още не знаят къде. Изводите са на Института за анализи и оценки в туризма.

Какво ни очаква в сферата на туризма тази зима, когато нова вълна от коронавирус връхлита света, интервю с Румен Драганов, председател на Института.

Румен Драганов, туризъм, пътувания,

На къде върви туризма при този страх от коронавируса и рестрикции?

Над 730 млрд. долара са загубите за световния туризъм. Сега е модерно да се говори, че нещата са зле. Картината, която видяхме в България беше различна. Отбелязахме ръст на вътрешния туризъм. 37% имахме повече за месец август, защото много хора не отидоха в чужбина. Тази година е уникална.

Плануват ли вече хората 8-ми декември, Нова година и Коледа? Или не?

Туризмът е преживял две световни войни и хората продължават да пътуват. На 1 май автомобилите стояха на контролните пунктове, имаше хора, които минаваха с колелата през нивите. Категорично няма кой да спре туризма. Не говорим за резервации, както предходни години. Пътуванията зависят от мерките на държавата. Те се променят. Хората не бързат да резервират, не знаят дали ще могат да пътуват. Изчакват. Това се наблюдаваше и през лятото.

Нови тенденции има ли в БГ туризма? Сега не пътуваме ли повече до малки къщи за гости и семейни хотели?

Два са главните извода. Като приключи зимния сезон ще отчетен средномесечно, че са влезли 350 -400 хиляди чужденци. Това е 1 000 000-1 200 000 ще преминат през страната ни за сезона. Ще има и 2 милиона пътувания на българите в този зимен период. По Коледа и Нова година, от 22 декември до 2 -ри януари ще пътуват 500 хил. души. Ще има пътувания и в чужбина. За тази ненормална обстановка това са добри числа. Просто през зимата чужденците ще идват у нас не за ски и сноуборд, а с други цели- бизнес пътувания, посещение на близки роднини и приятели, най-голямата част ще бъдат за културен туризъм.

За зимния период се очаква да има повторение на случилото се през лятото, а това означава – силна активност на къщите за гости, малките семейни хотели и проблеми с масовия туризъм, чартърните полети и олинклузива в големите индустриални хотели. Освен ски курортите, интерес през зимата ще има към спа дестинациите както във вътрешността на страна, така и по Черноморието.

Да разбираме че ще празнуваме и пътуваме въпреки коронакризата?

Да. Напук на коронакризата  туризмът няма да умре и спре. Около 6000 са българите, които ходят на ски в Австрия и Италия, и тази година се очаква те да предпочетат българските курорти. Просто ще бъде различно, но туризъм ще има.

Спазват ли туристите мерки срещу разпространение на COVID-19?

Най-важното нещо е гражданите да спазват мерките срещу COVID-19, за да ограничат разпространението на заразата. Никоя заповед на здравния министър не може да има същата тежест, която би имал здравият разум на всеки осъзнат човек.

- реклама -