Румен Драганов пред FN: Туристическият данък на стаите за гости слагал край на сагата за регулиране

Собствениците на стаи за гости и апартаментите, които се отдават краткосточно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др. ще трябва да плащат туристически данък между 40 и 80 ст. към общините. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Как ще се отрази на туризма налагането на туристически данък за стаи и апартаменти, които ги отдават чрез различни онлайн платформи? Коментар на Румен Драганов от Националния борд по туризъм.

Румен Драганов пътуват българи чужбинаКак приемате налагането на данък на стаите за гости, които се предлагат онлайн?

Това е старият нов данък. Туристическата такса съществува от много време- повече от 10 години. Плаща се от всички, които имат къщи за гости и хотелите. Това не е изненада. Това е предпоследната стъпка за регулиране на краткосрочните пътувания с наемане на стои чрез онлайн платформи.

Кой ще плаща данъка?

Данъкът го плащат туристите, това донякъде подобрява местната икономика. Приключи дългата сага за регулиране. Оскъпяването ще е между 40 и 80 стотинки. Туристите ще ги плащат с радост. Те ще дават пари за местната инфраструктура.

Какъв е зимния туристически сезон при липсата на сняг?

Очакваме 1,6 млн. посещения от чуждестранни туристи до април, а като цяло липсата на сняг играе неблагоприятна роля.  Около 220-240 хиляди туристи идват за ски и сноуборд. Идват туристи и за друг вид туризъм- бизнес, градски.

Не бих казал, че снегът е структуроопределящ за туризма в този период. 20% от туристите идват за ски у нас. Снегът го има в планините, курортите са подготвени от години с изкуствен сняг, така,че няма проблем. В Банско се проведе Световна купа с много добри отзиви. В Другите курорти също поддържат изкуствен сняг и който иска кара ски. Нямаме отказ от записалите се за зимния сезон.

- реклама -