Румен Драганов пред FN: Страните с голям процент ваксинирани ще станат атрактивни туристически дестинации

Преди дни министърът на туризма Марияна Николова проведе среща с бранша и препоръча работещите в сектора да се ваксинират приоритетно. Тя обясни, че това се отнася за рецепционисти, камериерки, сервитьори, бармани, както и част от наземния персонал на летищата, и поясни, че вече се работи и по конкретен списък на заетите от сектора, който ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.

Какви са очакванията от летния сезон – при какви условия ще почиваме на морето и как ще се справи туристическият бранш? Отговорите от доц. Румен Драганов от Сдружение „Български туристически съюз“

Подготвени ли сте за летния сезон?

Първите 4 седмици ще бъдат за подготовка на сезона. Ние винаги сме готови.

Готов ли е бранша да спазва строги протиоепидимични правила?

Туристическият бизнес иска да спазва всички хигиенни изисквания и този, който не ги спазва, е враг. И да се ваксинираме – не може да задължим никого, но в момента светът е в борба за ваксини. България, ако иска да е на нивото на другите туристически дестинации, трябва да изпълнява имунизационните изисквания.

Готови ли са туроператори и хотели за гости по Великден?

Да, готови са. По Великден ще пътуват 200 хиляди души в страната. Една част ще ходят при роднини, но ще има и такива, които ще ползват хотели -такива, които предлагат СПА, балнео, и уелнес услуги, ще пътуват и до малки хотели и къщи за гости.

Какъв ще и приносът на ваксинацията за туризма?

Ваксинираните страни са в  конкурентно предимство. Ваксината ще се превърне в политически и търговски инструмент. Няма как да спреш с молитви, без ваксина, една пандемия. Маркетингово предимство ще имат дестинациите с над 80% ваксинирани, както и компаниите, чийто персонал е ваксиниран. Вижте Гърция тя отрано популяризира мерките за контрол- PCR тестове, ваксинация  и карантинни хотели. Там летният туризъм ще почне месец по- рано от България. Там сезонът почва на 15 май.

Къде очаквате туристи това лято?

Очакваме голяма заетост по българските морски курорти, включително и в планината. Ние сме една зелена дестинация. Българското Черноморие се оказа здравословно. Хората не искат документ, брошка или паспорт, а действителността – а тя е, че се опазихме здрави.

Какви чужди туристи очаквате?

От съседните страни- Румъния, Сърбия и Северна Македония. От дестинации като Великобритания и Германия също очакваме туристите да дойдат и да не се страхуват.  Те са наши основни чужди клиенти.

- реклама -