Румен Драганов пред FN: Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до 35% от разходите

Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до 35% от разходите, съобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Именно февруари е месецът, в който можем да се възползваме от предимствата на ранното записване. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад в ранните записвания.

Каква е причината, колко можем да спестим от планиране на лятната си ваканция сега, съвети пред Flashnews от Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма

Кога да направим ранното си записване за лятната почивка, така, че да спестим най-много пари?

Най-изгодно е на място. Ако сме на почивка на 2 август и си запазим за догодина на 2 август. У нас обаче тези записвания са едва 3% от всички записвания, защото само 8% от предприятията са на строг график и знаят кога почива през другата година служителя.

А ако не запазиш почивка година по-рано, кога е другия момент за изгодно записване?

През февруари. Тези, които се запишат до края на февруари могат да ползват най-големите намаления от 35%, до края на март намаленията ще стигнат до 25%, до края на май – до към 10 %. Най- предпочитаните от българските семейства дестинации за лятото са южните ни съседи Гърция и Турция с почти еднакъв пазарен дял. Колкото по-рано се запишем за лятната почивка в чужбина, толкова по-голямо е намалението, може и 50% да е намалението.

С Брекзит ще има ли спад на британските туристи, те бяха най-ранните туристи, които идваха у нас?

Да. Хаосът, който настъпва във Великобритания ще се отрази на туристическия бизнес у нас. Независимо, че на сайтовете вече има цени и правила при вариантите- твърд Брекзит, отлагане, без договор, с договор, пак има много неизвестни при формиране на цената на пакетната почивка. Има спад за записване на англичаните към всички дестинации по света.

А за България какво е положението?

Ние в момента можем да прогнозираме определен спад. Принципно общо има спад на записванията от 25% от началото на годината по всички пазари. Това се дължи на различни фактори. Първият е връщането на Турция, Кипър и Тунис на туристически пазар. Вторият фактор е липсата на европейско председателство. То миналата година увеличи броя на туристите.

Какво е положението с руските туристи? Има ли спад?

Да и там има спад. Положителното е, че последните преговори които бяха проведени между министерството на туризма и Руската държавна агенция по туризъм показват, че ние ще облекчим визите за руснаците, което е една положителна стъпка по отношение очакване на повече туристи от Русия спрямо предходната година. Като цяло туризма се ориентира към чартърните полети. Това лято очакваме най – много чужденци от Румъния ,Турция и Гърция.