Румен Драганов пред FN: Около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора „Томас Кук“

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора „Томас Кук“, каза за Flashnews Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Какви ще са щетите за българския туризъм от фалита на „Томас Кук“?

Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евра, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на „Томас Кук“ , всички полети са отменени., така и по зимната програма. А договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм.

Случвал ли се е подобен фалит досега?

Такова нещо не се е случвало в историята на туризма поне откакто съществува туризъм.

Англия има много туристи по света. Ще ги прибере ли и добра ли е системата за обезщетяване във Великобритания?

Най-голямата акция започна вчера за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за който ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата „Операция Матерхорн“ е за сметка на „Томас Кук“, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази „Операция Матерхорн“.

Казвате не говорим за фалит, а за преустановяване на дейността на „Томас Кук“? Какво означава това и как ще се промени туристически пазар?

Очакваме съвета на кредиторите да се произнесе дали компанията ще се обяви във фалит или не. Това е важно. Ще видим кой ще купи активите и как ще организира дейността. След това обаче едва ли пазара на туристически услуги ще е същия. Ще има промени в плащанията на туроператорите към хотелиерите. Няма да се плащат в такъв дълъг период задълженията. Ще се отиде на варианта като при онлайн операторите-плащането ще става в реално време, веднага или часове след като туриста плати сумата за почивката.

- реклама -