Румен Драганов пред FN: Над милион пътувания по майските празници, браншът се готви за летния сезон

Резервациите са в пълна сила. Майските празници ни изненадаха с туристи. Това заяви пред Flashnews председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.Румен Драганов, туризъм, пътувания,От 1 май всичко отвори, открит беше туристическия сезон след пандемията. Имаше ли туристи?

От 1 май бяха разрешени пътуванията и по празниците имаше много пътувания. Ние още март договорихме с правителството отваряне на бранша и се подготвихме. Това, което се случи надхвърли очакванията ни. Ние очаквахме около половин милион пътуванията в първата деседневка на май, но пътуванията надхвърлиха 1 милион. 485 хиляди автомобила напуснаха София по Великден. Стартът показва огромен интерес към пътуванията.

На какво се дължи това, само на това, че дълго заведения и хотели бяха затворени или?

Първо хората уикендово започнаха да пътуват още миналата година. Натоварени са най-вече СПА-хотелите, малките хотели и къщите за гости.

Второто нещо, за да има ръст на пътуванията е, че много българи закупиха втори дом и семейно жилище в провинцията. В края на седмицата пътуват до тези места. Месец май ще надмине 2 милиона пътувания вътрешни в страната. Ние се връщаме на нивата от преди пандемията- тогава годишните пътувания бяха 17-18 милиона.

Как стои въпросът с международните пътувания и гости, които чакаме от чужбина?

Нашите очаквания са да достигнем 9 милиона туристи от чужбина. Преди пандемията имахме 12 милиона влизащи чужденци в страната на годишна база. Очакванията на туристическия бранш е да намалят спада до 30%. Записванията са в ход и всеки може да се откаже от днес за утре, без да има санкция.

Има ли проблеми пред бранша заради пандемията и противоепидемичните мерки?

Изоставаме в протокола какво правим с турист или чужденец, който влезе в страната с перфектни документи и вдигне температура, настояваме за хотел за карантинирани. Трябва бързо политическо решение. Министърът има заповед за карантинни стаи в хотелите, но тази стая не отговори на питането на туроператорит. Какво става с чужденец, ако попадне в такава ситуация? Кой плаща, колко време да стои 7 дни, 10 дни, 14 дни? Нашата конкуренция по света е създала карантинни хотели, плащани от държавата. Тя си тегли пари от застраховката или европейската здравна карта. Ние миналата година предложихме карантинните хотели да са почивните станции на правителството, на МО, на МВР и НС.

Ще имаме ли руски туристи на българското Черноморие?

Ние нямаме проблем с руските туристи, дори очакваме удвояване и утрояване на числата от 2020 г. Има планирани полети, които за месец май бяха анулирани заради рутинна процедура. През юни ще има слаба заетост, но след 15 юли очакваме пълно запълване на леглата по Черноморието.

- реклама -