Румен Драганов пред FN: Интересът към екскурзиите в Чернобил все още е екзотичен

Минисериалът „Чернобил“ (който емоционално следяхме по HBO) приключи, но след финала му туристите, които искат да видят блоковете на Чернобилската АЕЦ и призрачния изоставен град, главоломно нарастват с всеки изминал ден.

Епизодите, проследяващи събитията около най-тежката ядрена авария на всички времена в Европа, са предизвикали толкова мащабен интерес у зрителите, че една от локалните туристически агенции в Чернобил е обявила 40% скок в резервациите, откакто британската поредица започна излъчването си в началото на май.

В призрачния град Припят, който някога е бил дом на около 50 000 души, работещи предимно в централата, e имало увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като откриването му е било планирано за 1 май 1986 година – няколко дни след катастрофата.

За да разгледат призрачното място, заедно с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100 $ на човек.

Чернобил става все по-популярна туристическа дестинация. Години след аварията се оказва, че Припят се превръща в ядрения „Дисниленд“.

Има интерес и на българи към Чернобил, но дестинацията още се води екзотична, заяви за Flashnews Румен Драганов от института за анализи и оценки в туризма.

Румен Драганов пътуват българи чужбина

Оказа ли филма „Чернобил“ влияние върху туристите и засилили интереса им към тази дестинация?

Мисля, че е спекулация за това, че има свръх интерес към това да се ходи на екскурзия в Чернобил, но сигурно има желаещи. От туристическа гледна точка, това, което виждате във филма не може да се види там на място. Това е едно голямо пространство и ако ви заведат на точка А или наточка Б-това е, не може да ходите другаде.

Искате да кажете, че няма чак такъв интерес, за какъвто се говори за пътуване до Чернобил?

Значи ние очакваме 19 милиона българи да пътуват зад граница тази година. От тези туристи колко ще отидат в Чернобил, за да кажем че има много туристи, които искат да пътуват до тази точка на света. Ще отидат 100-200, това не е голяма тенденция. За мен това не е дестинация, която може да генерира значителен туристически интерес. Тази дестинация генерира туристи от нулата, ако преди не са ходели сега като ходят разбира се че се генерира ръст. Това е място със специален интерес за хора, които искат да видят Чернобил, тъй като са впечатлени от филма.

Към Украйна по принцип имало ли е преди интерес?

Украйна беше една преходна дестинация, през нея се преминаваше с транспорт, тя не е била основна дестинация. Със сигурност ще има ръст на туристите, но не може да се каже, че е голям или има бум на туристи за Чернобил и Украйна.

Директорът на туристическата агенция SoloEast, Сергей Иванчук, разказва, че компанията е отбелязала 30% увеличение на туристите, отишли в района през май 2019 г. в сравнение със същия месец на миналата година. „Резервациите за юни, юли и август са се увеличили с около 40%, откакто HBO излъчи шоуто“, обяснява той.

В България открихме три туристически фирми, които предлагат екскурзия до Украйна и посещение на Чернобил. Удоволствието за 4-5 дни струва между 800 и 1500 лева, но с посещение и на други украински градове. Прави впечатление обаче, че групите са от 10-15 човека. Местата до края на юли вече са свършили.

Предлага се преспиване, закуски и вечери в близост до авариралата атомна централа.

- реклама -