Румен Драганов пред FN: Близо 90 млн. лева ще похарчат българите през почивните дни около 6-и септември, 290 хил. пътуват из страната

Близо 90 млн. лева ще пръснат българите през почивните дни около 6-и септември.  Това заяви за Flashnews директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Покрай 6-и септември има 3 почивни дни.

Къде ще почиват българите тази година по време на празничните дни на Съединението?

290 хиляди българи ще пътуват, главно в България. 30 хиляди ще пътуват зад граница, главно в Гърция. Очаква се да има много пътувания по Черноморието, тъй като септември се очертава като топъл месец, подходящ за почивка край морето. Също така ще има пътувания и във вътрешността на страната в планинските и спа курортите.

Хората се насочват основно към семейни хотели и къщи за гости и се избягват големите комплекси. Причината е, че по морето голяма част от тях вече са затворени или изобщо не са отваряни, както и предпочитанията на хората да избягват местата, където има струпване на много хора.

Колко харчат сънародниците ни в Гърция?

Извън страната пътуванията ще са основно към Гърция като на там са се насочили 30 000 българи, които се очаква да похарчат средно по 160 лева за път, храна и спане, без разходите за задължителните PCR тестове. Броят на българите, които ще прекарат почивните дни в южната ни съседка тази година ще е с 45% по-малко спрямо предходните години. Причините са ограниченията за минаване на границата, които въведе Гърция, които бяха удължени до 15 септември.

Тази година повече ли българи пътуват в страната по този празник?

Спрямо миналата година се очаква пътуванията в страната да са значително повече. Сега ръстът е с 10%. По данни на Института за анализи и оценки в туризма през 2019 година общо 270 000 българи са били на път за Съединението. Тогава 6-и септември се падна в петък, а тази година е в неделя, но и понеделник е обявен за почивен ден.

Ще има ли пътуващи и за другия празник- на 22 септември?

Интензивни ще са пътуванията и около деня на Независимостта, 22-ри септември. Очакванията са, че и тогава около 290 000 нашенци да посетят различни места в страната.

Има ли нова тенденция в почивките заради пандемията?

Феномен са кратките почивки за уикенда. Те са много интензивни. Хората останаха без отпуски  ползват събота и неделя и още един ден за кратки почивки. Пътуват предимно в страната. До октомври ще има хора, които почиват за два-три дни.

Търси се вече уединение, къщи за гости, семейни хотели. Предпочитат се басейни, там където има СПА. Търсят градчета като Поморие, Константин и Елена по морето, в планината- Велинград, Кюстендил и Хисаря .

- реклама -