Румен Драганов пред FN: Българските студенти ще похарчат средно по 70 лв. за 8 декември

По-скъп ще бъде тази година празникът 8 декември за студентите. Това прогнозира пред Flashnews директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Заради горивата и поскъпването на много продукти и услуги тази година зимните туристически услуги са по-скъпи.

Къде ще посрещнат празника българските студенти тази година?

28 хиляди ще са пътуванията тази година за студентския празник. Това означава, че общо взето всеки втори студент ще пътува. Най-търсени са вили и къщи, които са самостоятелни. Студентите търсят възможност да наемат къща и да разделят наема, за да им излезе по-евтино. Търсят се семейни хотели. Ще има студенти и в големите зимни курорти Банско, Боровец и Поморие. Интерес има и към СПА услугите във Велинград и Хисаря. Има студенти, които ще се веселят около големите студентски центрове в София, Велико Търново, Варна и Бургас. Те също ще похарчат пари за заведение или за събиране за празника.

Колко ще похарчат студентите за пътуванията по празника?

Средно са си подготвили по 70 лева. Смятайте колко става при 28 хиляди студенти. Тази сума е средна и, в зависимост от възможностите си, всеки ще харчи различно. Така за едни празникът може да струва 20 лева, а за други – 200-300. Сумата може да скочи и още, ако прибавим и всички онези вече завършили бакалаври и магистри, които все още искат да купонясват и да си припомнят старите времена.

Спрямо друга година повече ли е това?

Няма тенденция, но по принцип продуктът поскъпва със 7% и затова парите, които заделят студентите са повече тази година.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече следи офертите и обявите, които се разпространяват в университетите във връзка с предстоящия студентски празник, съобщиха от контролния орган. Така, освен промоциите на туроператорите и всички предложения в интернет, комисията ще обърне внимание и на афишите във вузовете. Започналите инспекции ще продължат до самия празник.

Проверяващите ще следят основно дали има реален търговец насреща и дали туроператорът е регистриран. Причината е, че често пъти дадени фирми се представят за лицензирани турагенции, а всъщност те нямат права да извършват подобна дейност.

От ведомството съветват младите хора, преди да купят пакетни пътувания, да се информират дали търговецът притежава удостоверение за регистрация, застраховка „професионална отговорност“, както и задължително да изискат сключването на писмен договор и документи за извършените плащания.

Студентите трябва да обръщат и специално внимание на това какво точно ще получат срещу посочената цена и ако има допълнителни услуги, дали те са включени в нея, или ще трябва да заплатят допълнително за ползването им.