септемврийски празници линейки

Румен Драганов пред FN: 320 000 българи ще пътуват за септемврийските празници, офертите са много изгодни

Около 320 000 българи са планирали пътувания около празничните 6-и и 22-ри септември. Това обяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в специално интервю за Flashnews. Според Драганов през този месец има много изгодни оферти за почивка, а цена от 75 лева на човек на ден за all inclusive и транспорт ни гарантира високо качество на туристическата услуга. Вижте повече:

Румен Драганов пътуват българи чужбина

– Г-н Драганов, планираха ли вече българите къде ще почиват през септември? Ще съберат ли отново повече почивни дни около 6-и и 22-ри септември?

– Очакваме да има интензивни пътувания и около двете дати. От минали години знаем, че използването на възможностите за ваканция, когато се получава сливане на дати, е доста силно. Във всички случаи около тези дати ще има увеличаване на пътуванията, различни от тези, които са характерните пътувания в края на седмицата.

Ако правим анализ на база отминали години, очакваме около 150 000 пътувания около 6 септември и около 170 000 пътувания около 22 септември. Основно те са в България, но има и българи, които посещават съседните страни – преди всичко Гърция, Македония и Сърбия.

– През септември намалява ли броят на чужденците, които избират България?

– Септември продължава да бъде много интензивен месец за пътувания на чужденците. Характерно за него е, че отпадат детските пътувания, тъй като децата в Европа тръгват на училище в началото на този месец.

– Кои части на България ще предпочетат туристите? Морето остава ли все още вариант?

– Първите две седмици са т.нар. втора вълна почиващи. Това са хора, които години наред използват септември за пътувания и те ще бъдат тези, които основно ще бъдат по тези дестинации. Докато втората половина на септември виждаме силно намаляване на интензитета на пътуванията и именно поради това на 22 септември очакваме по-голям интерес.

– Ако още не сме планирали нищо, как да намерим най-изгодната оферта? Какъв бюджет например трябва да отделим за едно четиричленно семейство, за да не останем недоволни накрая?

– Общо взето планирането на почивките не е особено често в България. Около 8% са тези, които вече имат направени резервации и заявки за определени пътувания в този месец. Останалата част – повече от 90%, взимат решение в последния момент. Нещата са свързани с няколко направления – едното е посещението при близки, приятели и роднини, другото – активно посещение на Черноморското крайбрежие, което ще бъде много топло и приятно през септември и с доста по-изгодни цени. И също така планината ще продължи да бъде желана за пътуване, тъй като времето се очертава да бъде подходящо.

Около 75 лв. на човек на ден са парите, които трябва да си предвидим и които включват абсолютно всичко, заедно с транспорта.

– В самия край на лятото какво показват първите данни? Беше ли успешен този летен сезон?

Сезонът премина напълно нормално, в рамките на очакванията, които имахме. Независимо от дъждовното време през юни и юли, видяхме, че няма промяна в пристиганията към България от основните ни пазари. Очакваме през август страната ни да е била посетена от 2 200 000 чуждестранни посетители, от които 1 200 000 са с цел туризъм. Това ще е 4.5% ръст спрямо миналата година. Сезонът мина мирно и спокойно, без ексцесии, което е изключително важно.

- реклама -