Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма пред FN: Цените на горивата ще оскъпят празнуването на Коледа и Нова година с 11%

Между 7 и 11% се очаква да поскъпне посрещането на Коледа и новата 2019 г. Причината е по-високите цени на горивата, заяви за Flashnews директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Колко ще поскъпнат офертите за Коледа и Нова година заради инфлацията у нас?

Между 7 и 11% e увеличаването на цените за посрещане на Коледа и Нова година.

това заради цените на горивата ли е?

Заради горивата и опита на туристическия бранш да вдигне заплатите на работещите в бранша.

Каква ви е прогнозата,колко българи ще пътуват у нас и и колко в чужбина?

За двата празника се очаква общо пътуванията на българите да са около 540 000, от които около 110 000 ще са в чужбина. 420-430 хиляди в България ще пътуват у нас за празниците. 100 хиляди българи ще свържат двата празника- Коледа и Нова година.

Къде е предпочитаната дестинация зад граница?

И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации – Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора. В по-голямата част от българите няма нагласа за пътуване по Нова година в екзотични дестинации.

Какви са ви очакванията за чужденците, които ще дойдат у нас?

Около 130 хиляди чужденци ще дойдат за празниците у нас. Европейци от Австрия, Германия, които многократно идват в България, гостуват повторно у нас от една страна, защото имат свои близки и познати, а от друга – ползват Airbnb настаняване. Чужденците, които идват за празниците у нас от по-далечни дестинации, нощуват предимно хотели с четири и пет звезди. Гърците отиват в Банско, Сандански, Кюстендил, Смолян и Ивайловград, румънците предпочитат Северното Черноморие – Варна, сърбите, македонците и турците – София и Пловдив, които са любими и за японците и китайците.

Колко ще похарчат българите по празниците за почивка?

За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България – около 275 лева. Разнообразие то цени имаме- варират от 70 до 2 900 лв. Чужденците пък ще похарчат у нас средно около 285 евро на ден.