Румен Драганов за FN: Храна на бавен огън е хит в предложенията за Нова година

На Коледа българите държат да се спази традицията и празнуват с близките си. А Нова година посрещат с приятели и колеги.

Това заяви за Flashnews директорът на института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. По думите му за празничните дни близо полонив милион българи ще тръгнат на път. 

Г-н Драганов, къде ще празнуват тази година студентите?

Голяма част от тях избраха заведенията около студентските кампуси. По-малка част от тях избраха да пътуват. Някои резервираха къщи за гости или вили, където могат да се съберат много младежи и да си разделят парите за наема. Има къщи за 500 лева, които се наемат от около 20 човека и си делят сумата. Избират и хотели преди всичко в планинските градчета, където предложенията са различни – с или без празнична вечеря, с или без закуски. Малко над 200 000 студенти ще празнуват в страната. Около 10% от тях или 20 000 ще бъдат по туристически места.

Какво да очакваме за Коледа?

Очаква се около Коледа пътуванията да бъдат около 480 000, а на Нова година ще бъдат малко повече – около 520 000. От тях около 120 000 ще пътуват в чужбина. Избраха съседните дестинации – Сърбия, Гърция, Македония, Румъния, Турция. И от Европейския съюз – Германия, Италия, Испания, където има големи български диаспори. Всяка дестинация си има фенове. Сърбия – пазар на кашкавал, сирене, месни продукти. От Македония купуват гориво, че е по-евтино. В Гърция – заради купона. В Румъния и Турция ходят, защото имат близки, роднини или приятели и да се видят. Особено ако живеят близко до тези дистинации.

Снимка: БГНЕС

Има ли разлика в предпочитанията на българите за Коледа и Нова година?

Коледа е семеен празник. Затова не всички от тези пътувания можем да ги определим като туристически. Повечето са да се видят семействата. Докато за Нова година са корпоративни пътувания – колеги, приятели, които искат да бъдат заедно на този празник. И ще бъде доста интензивно пътуване. Още повече – очаквам едно сливане между Коледа и Нова година и на 2 януари се очаква голямото завръщане.

Какъв е изборът за Нова година?

Там първо избират с кого да бъдат. С него съобразяват и мястото, на което ще празнуват.

Какво интересно предлагат собствениците на хотели?

Най-търсеното е балнео, спа, минерални извори. Където празникът се съчетава с процедури. И това са първите, на които свършиха местата. След това местата, където може да се съчетае със ски, сноуборд и други зимни спортове. След това избират къщите за гости, като е хит предлаганата храна на бавен огън. Около Нова година и Коледа гледаме да хапнем вкусни неща, приготвени по специални технологии. Защото обичаме да си хапнем по време на празници. Но повечето заведения се стремят много точно да спазят традицията на Коледа. Тогава никой не се прави на оригинален. Затова се опитваме да открием стари рецепти. Оригинални предложения се правят за Нова година.

- реклама -