Румъния

Румънското правителство отменя амнистията за корупционерите

Правителството на Румъния взе решение да отмени указа за амнистия за корупционери

Това заяви премиерът Сорин Гриндяну в телевизионно обръщение към нацията. Указът предизвика най-големите протести в страна след падането на диктатора Николае Чаушеску.

„Взех това решение заради това, което става последни дни. Утре ние ще проведем извънредно заседание, по време на което ще отменим указа. Не искам да разделям Румъния и да противопоставям обществото“, заяви премиерът.

На свой ред председателят на Сената Калин Попеску-Търичану заяви: „Взехме това решение, защото няма какво да крием. Нашата цел е да пазим справедливостта и да се глижим за интересите на обществото“, изтъкна политикът.

Той е лидер на партията „Алианс на либералите и демократите“, младшият партньор на управляващата Социал-демократическа партия, по чието настояване бе наложен скандалният указ за амнистия и други мерки за смекчаване на наказания за корупционерите.

Указът, който бе приет във вторник и трябваше да влезе в сила на 10 февруари, определя като престъпление наказуемо със затвор, само ако се извършан злоупотреби над 200 000 леви (44 000 евро).

- реклама -