Президентът на Румъния за малко не предизвика международен скандал

Румънският президент се отрече от думите си за обща флотилия

Президентът на Румъния, чиято идея за обща флотилия срещу Русия обтегна отношенията между няколко държави, се отрече от думите си.

В Русе тази вече Клаус Йоханес заяви, че думата „флотилия“ може би е разбрана неправилно. Ставало дума просто за общо учение.

„Аз представих предложението както на президента ви, така и министър-председателя. Това касае на първо място съвместни тренировки между силите на Румъния, България и Турция. Това са съвместни учения, може би и маневри. Ние сме уверени, че тази инициатива трябва да бъде под шапката на НАТО, защото три от страните в Черно море са членки на НАТО – и Румъния, и България, и Турция. – заяви румънския президент.

Той уточни, че НАТО не желае да създава и поддържа подобна флотилия в Черно море.

Клаус Йоханес почти успя да предизвика международен скандал, след като неофициално се появи информация, че заради отказа на страната ни да се включи в подобна инициатива, Турция едностранно прекратява връщането на бежанците, неглегално пресекли общата ни граница.

Идеята за флотилия срещу Русия разгневи и премиера Борисов. Той заяви, че

страната ни категорично няма да се включи.

Премиерът  иска „на Черно море да вижда платноходи, яхти, туристи, мир и любов, а не по курортите ни да се разхождат военни фрегати.“

Борисов и Плевнелиев отрекоха България да е участвала в договорки за обща флотилия
Борисов и Плевнелиев отрекоха България да е участвала в договорки за обща флотилия

По-късно на извънреден брифинг в президентството бе уточнено, че не е договаряно участие на страната ни и това в никакъв случай не може да стане без санкцията и знанието на Народното събрание.

Държавният глава беше категоричен, че единствения ангажимент, който сме поели е за участие с до 400 военни в учения на НАТО, които ще се проведат в Румъния.

- реклама -