Румънският премиер посрещна Кирил Петков, подписаха за ферибот при Русе (Видео)

Румънският премиер посрещна Кирил Петков в двореца „Виктория“. Министър-председателят Кирил Петков е на посещение в Букурещ. Той пристигна в румънската столица директно

след визитата си в Украйна.

Румънският премиер Николае Чука посрещна българския си колега Кирил Петков пред главния вход на двореца „Виктория“ (Министерски съвет).

Първото, което двамата премиери направиха, бе да подпишат споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево-ферибот.

Споразумението беше одобрено

на заседанието на кабинета на 13 април и предвижда граничният пункт да обслужва пътниците и моторните превозни средства, превозвани с кораби между градовете Русе и Гюргево.

В този час двамата разговарят на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации.

Петков: НС трябва да подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна – Flashnews

Очаква се към тях да се присъедини и европейският комисар

по транспорта Адина Вълян.

Двете съседни страни ще подпишат споразумение за откриването на българо-румънска граница на ГКПП „Русе – Гюргево – ферибот“. Откриването на пункта ще създаде условия за възобновяване на дейността на фериботната линия Русе-Гюргево и значително ще облекчи трафика на българско-румънската граница.

По-късно българския премиер ще разговаря и с президента на северната ни съседка

Клаус Йоханис в двореца

Котрочени (официалната резиденция на държавния глава на Румъния).

Кирил Петков е на посещение в Румъния – Flashnews

Основните теми на посещението ще са сигурността на Балканите и войната в Украйна, като ще бъдат дискутирани и възможностите за получаване на природен газ по тръбата от Румъния. Сред дискутираните теми се очакват да бъдат и реализацията на инфраструктурни и енергийни проекти, които ще са в полза на свързаността и сигурността в региона, включително в контекста на войната в Украйна.

В българската делегация са вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който вчера бе в Брюксел заедно с министъра на енергетиката Александър Николов, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков, и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено