Румъния
сн. БГНЕС

Румънският премиер подаде оставка след изборната загуба

Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка от поста, след като неговата Национално-либерална партия загуби изборите и остана втора на парламентарния вот вчера.

Победата е за Социалдемократическата партия.

„Не се вкопчвам в премиерския пост, не поставям никакви условия. Направих всичко, което беше в рамките на човешките сили. Тръгвам си със съзнанието за изпълнен дълг“, заяви Орбан.

Той отбеляза, че по време на мандата му от година и един месец Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с изключително труден период и с безпрецедентна криза.

„Преговорите, които предстоят, трябва да доведат до десноцентристко правителство“, посочи още Орбан. Той изрази увереност, че НЛП ще може да предложи достоен кандидат за премиер.
По-рано днес Орбан имаше разговор с президента Клаус Йоханис, който според политически източници, цитирани от телевизията, му е казал, че няма да бъде номиниран за премиерския пост в преговорите за бъдещото правителство.

Орбан обаче ще остане лидер на НЛП и в качеството си на такъв ще участва в консултациите с президента са съставяне на новия кабинет.

Той посочи, че временно премерският пост ще бъде поет от друг представител на правителството. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан, съобщава БТА.

- реклама -