Евелин Банев-Брендо присъда организирана престъпна група

Румънски съд намали с 4 години присъдата на Брендо

Българският гражданин Евелин Банев Николов, известен с прякора Брендо, бе осъден на 10 години и 6 месеца затвор от Апелативен съд в Букурещ

Присъдата е заради наркотрафик и е окончателна, съобщиха румънски медии.

През юни 2016 година Банев получи присъда от 14 години затвор от първоинстанционен съд в Букурещ. Сега Апелативният съд му я намалява с почти 4 години. Брендо бе осъден задочно, защото не е арестуван от румънските власти.

Прокурори от Директората за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) го изпратиха на съд през 2014 година. Те го обвиняваха, че е вкарал в Румъния 51 килограма кокаин през април 2012 година. Трафикът на дрогата е бил осъществен чрез други лица с помощта на друг български граждани – Радослав Георгиев Атанасов, когото DIICOT също прати на съд. През 2012 година бе издадена европейска заповед за арест на двамата подсъдими.

Разследването по случая бе започнало през октомври 2011 година, след като полицията разкри група хора, замесени в трафика на голямо количество и много опасен кокаин от Южна Америка. Румъния в случая е била само транзитна страна и кокаинът е бил изпратен в страни от Западна Европа.

- реклама -