Румънска акция срещу миграцията по границата ни

Четири жени от Сомалия бяха спрени от румънската гранична полиция при опит да влязат нелегално в Румъния през граничен пункт Гюргево с камион, превозващ мебели от Турция, предаде агенция Аджерпрес.

Сомалийките на възраст от 23 до 39 години били открити през изминалата нощ при проверка на камион, управляван от 50-годишен турски гражданин, който превозвал мебели от Турция за компания в Румъния, пише „Монитор“.

Румънските полицаи на граничния пункт забелязали, че осигурителният шнур на товарното отделение е лепен и извършили подробна проверка, при която били намерени скритите между мебелите жени.

Те разказали, че са се качили в камиона на територията на Турция без знанието на шофьора и имали намерение да достигнат Германия.

Сомалийките, шофьорът на камиона и самото превозно средство са предадени на българските власти съгласно румънско-българския протокол за съвместен контрол на границата.

Агенция Аджерпрес съобщава още, че в български камион, явил се на граничен пункт Вършанд на румънско-унгарската граница във вторник, са били намерени шестима афганистанци. Камионът превозвал мокри кърпички от България за Германия.

На граничен пункт Нъдлак 2, също на румънско-унгарската граница, в камиони, управлявани от един румънски и един български гражданин, били открити две групи мигранти от Афганистан и Шри Ланка, общо девет души.

Според документите, придружаващи товарите, камионите превозвали прахосмукачки и различни стоки за фирми в Белгия и Германия. Разследването по тези случаи продължава.

Териториалният инспекторат на румънската гранична полиция в окръг Тимишоара съобщи днес за арестувани трима румънски граждани по обвинение в трафик на мигранти.

Арестът идва след като в района на границата с Унгария в окръг Тимишоара на 4 декември бяха открити 11 граждани на Бангладеш, превозвани в автомобили от румънски граждани.

- реклама -