мигранти

Румъния задържа 200 мигранти в Черно море

Румънската брегова охрана е задържала в Черно море две рибарски лодки с общо 200 мигранти, съобщиха властите в Букурещ.

Едната лодка е била прихваната в събота сутринта и в нея е имало 97 души, които по думите им са били граждани на Иран и Ирак, посочиха от полицията, допълвайки, че плавателният съд е бил спрян на около една морска миля от българската брегова линия.

Лодката, която е била откарана в югоизточния пристанищен град Мангалия, е четвъртата, превозваща мигранти през Черно море от средата на август насам.

По думите на говорителката на бреговата охрана Йонела Пасат в момента се води разследване, за да се установи откъде е дошъл плавателният съд.

Другата лодка е била забелязана в петък, докато се е придвижвала към румънски води. Тя е превозвала 120 души. Румънската брегова охрана е препречила пътя й и е изчакала докато дойдат турските власти, за да поемат хората в нея.

Досега Румъния, която е членка на ЕС, но не и на Шенгенската зона, беше относително пощадена от бежанската вълна към Северна и Западна Европа, която засегна редица други държави от Балканския полуостров.

Но властите в Букурещ се притесняват, че Черно море може да се превърне в алтернатива за мигрантите, търсещи нов живот в Европа и искащи да избегнат опасния път през Средиземно море.

Източник: АФП

- реклама -