Румъния стана председател на Съвета на ЕС

От днес през следващите шест месеца Румъния ще председателства Съвета на ЕС.

Румъния ще трябва да координира дейността на Европейския съюз, когато Великобритания се развежда с Брюксел, след това ще има избори за Европейски парламент, които ще определят състава на новата Европейска комисия, а ще се водят и преговори за финансовата рамка в периода от 2021 г. до 2027 г.

Освен това Букурещ ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските си партньори, когато става въпрос за правова държава и да продължи борбата с корупцията.

Девизът на румънското председателство е „Сближаване – Обща европейска стойност“. Букурещ поставя „европейския гражданин“ в центъра на председателството си през следващите месеци и обяви акцент върху политиките, които имат пряк и положителен ефект върху живота на хората, живеещи в ЕС.

Румъния обяви, че ще се стреми към по-голяма интеграция, т.е. „за един съюз, а не за няколко“. Румънският премиер Виорика Дънчила подчерта необходимостта от преодоляване на разделенията между старите и новите членове на Евросъюза, между Изтока и Запада, в представянето на приоритетите на председателството.

Сред приоритетите на Румъния през следващите шест месеца е интеграцията на Западните Балкани, както и Източното партньорство и усилията за приближаване на ЕС до Молдова, Украйна и Грузия.

- реклама -