Румъния Ангелов, заповед, тест, влизащи
сн. БГНЕС

Румъния отново включи България в списъка с държави от „червена зона“

Румъния въвежда нови ограничения за пътуващите от България. Считано от 00:00 ч. на 3 октомври България е включена в списъка с държави от т.нар. „червена зона“, съобщават от Министерството на външните работи. На 14-дневна карантина ще подлежат хора, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR направен 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).

Български граждани няма да бъдат поставени под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:
– Лица, които са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината, на езика на съответната държава и на английски език.
– Лица, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Негативният резултат от RT-PCR тест се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или със съответния документ, издаден на езика на съответната държава и на английски език. При представен отрицателен PCR тест лицата могат да пребивават в Румъния максимум до 3 дни (72 часа), но това ограничение не важи за шофьори при следните условия:
– ако шофьорите осъществяват превоз на стоки с МПС с капацитет над 2,4 тона;
– ако шофьорите осъществяват транспорт на пътници с МПС с капацитет над 9
места, включително мястото на шофьора;
– ако пътуването е с цел изпълнение на професионалните задължения.

-Лица, които през последните 180 дни са били потвърдени като заразени с вируса SARS-CoV-2 като към датата на влизане в Румъния са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с положителен резултат от RT-PCR тест за SARS-CoV-2 от датата на потвърждаване на заразяването, на езика на съответната държава и на английски език.
– Деца на възраст до 12 години включително (без необходимост от тест).
– Деца на възраст между 12 и 16 години, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).
– Транзитно преминаващи лица, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането си на територията на страната.

 

- реклама -