Румъния обявява извънредно положение от понеделник

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че ще въведе извънредно положение в страната поради разпространението на коронавируса. Той каза това по време на церемонията по полагане на клетва от членовете на новото правителство на премиера Людовик Орбан.

„Първият приоритет на новото правителство очевидно е да продължи борбата срещу епидемията от коронавирус. Сега ще продължим тази борба с всички сили. Много е важно мерките, които трябва да бъдат предпрети, да бъдат навременни и ефективни и да направим тази борба възможна. Затова реших да обявя извънредно положение от началото на следващата седмица“, каза Йоханис.

„Това извънредно положение ще даде възможност да се отпуснат важни нови ресурси за разрешаване на кризата“, добави държавният глава.

„По този начин правителството ще може да отдели повече пари за здравеопазване, за лекарства и за абсолютно необходимо медицинско оборудване.“

Церемонията по полагане на клетва от членове на новото правителство в резиденцията на държавния глава се е провела при специални условия, определени от епидемиологичната ситуация. Според съветника на президента Даян Паун „социалното разстояние“ се е поддържало между участниците, изключени са били всякакви директни контакти, участниците се движели по специално определен коридор. Всички членове на правителството са носели маски и ръкавици, всички повърхности билиа старателно дезинфекцирани, а писалките за подписване на текста на клетвата били за еднократна употреба.

Съветникът на президента каза също, че резултатите от тестовете за коронавирус, на които Орбан и всички членове на новия кабинет бяха подложени, са отрицателни.

Според последните данни броят на заразените с новия коронавирус в Румъния е достигнал 109.

- реклама -