бизнес, праг, компенсации,
снимка: Pixabay

Румъния обяви, че слага таван на цената на тока

Румъния с мерки срещу поскъпването на електроенергията и природния газ. Президент Клаус Йоханис обнародва закон, който предвижда поставяне на таван на цените, съобщава БТА.

Законът ще се прилага за срок от пет месеца – от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Целта е цените на електроенергията да бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ – до 0,37 леи на киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи).

Фактурите ще бъдат компенсирани с до 0,291 леи на киловатчас в случая на електроенергията и с до 33% от стойността на компонента на цената на природния газ в договора за доставка.

Румънското правителство изчислява, че около 6 млн. семейства ще се възползват от тези намаления, които ще бъдат отразени директно във фактурите, без да е необходимо хората да правят каквото и да било.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.

Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори.

Също така според нормативния акт уязвимите потребители имат възможност да отложат плащането на фактурите за период между един месец и шест месеца без допълнителни разходи.

- реклама -