Президентът на Румъния Клаус Йоханис
Президентът на Румъния Клаус Йоханис

Румъния се обяви за засилено присъствие на НАТО в Черно море

Румъния се обяви за засилено присъствие на НАТО в Черно море.

„Букурещ очаква от НАТО съдържателни предложения за засилване присъствието на силите на Северноатлантическия алианс в Черно море“.

Това заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис на срещата на върха на Алианса във Варшава.

„Румъния представи предложения за укрепване на военноморското и военновъздушното присъствие на НАТО в района на Черно море, каза Йоханис.

На основата на решенията, които взехме, очаквам съдържателни предложения от военните инстанции на НАТО на срещата на министрите на отбраната през октомври за създаването на необходимите условия за военноморско и военновъздушно присъствие“, цитира ТАСС изказването на румънския президент.

Йоханис подчерта, че е необходимо да се изгради по-силна отбрана и да се заеме позиция на сдържане, която да включва убедително и запазващо се присъствие на НАТО на източния фланг. Той изрази увереност, че приетите на срещата на върха решения ще осигурят координирана система на отбрана от Балтика до Черно море.

Румънският държавен глава благодари на съюзниците от НАТО за приноса във формирането в Румъния на многонационална бригада и приветства решението да се обяви, че системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО се намира на базово оперативно равнище на готовност.

Румънско-българска многонационална бригада в Черноморския регион

По-ранно НАТО прие решение за балансирано разширяване на присъствието на Пакта в Черноморския регион. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„НАТО по-рано вече усили своето присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на Алианса. Включително е усилено въздушното патрулиране и са взети мерки в подкрепа на Турция. По-конкретно, разполагането там на елементи на ПРО на НАТО и самолети-радари АУАКС“, допълни Столтенберг.

Подсилване на източния фланг

Лидерите на НАТО се договориха за изпращането на 4 батальона край границите с Русия и потвърдиха готовността си да повишат разходите за отбрана до 2% от БВП. Четирите батальона на НАТО ще останат в Полша и Прибалтика толкова дълго, колкото е необходимо, отбеляза генералният секретар на Алианса.

 

- реклама -