цени

Румъния има най-голям ръст на цените в ЕС

Потребителските цени в еврозоната през март 2019 г. са нараснали с 1,4% спрямо същия месец на 2018 г., показват окончателните данни на Евростат. Следователно инфлацията се е забавила в сравнение с февруари, когато е била 1,5%.

Динамиката на показателя съвпадна с предварителните данни и прогнозите на анализаторите.

Спрямо февруари 2019 г. цените са се увеличили с 1%.

Потребителските цени без включването на такива волатилни фактори, като цената на енергоносителите, хранител и алкохола /индексът CPI Corе, който се следи от Европейската централна банка/, са се покачили през март с 0,8% на годишна база. Те са съвпаднали с предварителните данни и консенсусната прогноза.

Цените на храните, алкохола и цигарите са нараснали през март с 1,8% в сравнения със същия месец на 2018 г. Енергоносителите са поскъпнали с 5,3%, услугите – с 1,1%.

В 28 страни-членки на ЕС през март увеличаването на цените на годишна база е 1,6% след сходно повишение месец по-рано. На месечна база те са скочили с 0,8%.

Най-ниска инфлация на годишна база е регистрирана в Португалия /0,8%/ и Гърция /1,%/. Най-високият ръст на потребителските цени е регистриран в Румъния /4,2%/, Унгария /3,8%/ и Холандия /2,9%/.

В Германия годишната инфлация през март се е забавила до 1,4% от 1,7% месец по-рано, във Франция – до 1,3% от 1,6%. В Италия инфлацията остана на нивото от февруари – 1,1%. В Испания пък се наблюдава поскъпване на цените до 1,3% от 1,1% през февруари.

- реклама -