Розопроизводители се обединиха в Национална асоциация

В Карлово беше учредена Национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ цел е да обедини всички производители на розов цвят в страната и отрасъла да излезе от сивия сектор.

В нея могат да членуват както големите, така и по-малките розопроизводители, съобщи БНТ.

„Идеята е да се обединим, да сме представители на истинските розопроизводители в България – това е най-важното, от там на нататък да работим с институциите, за да договорим коректно и справедливо субсидиране на бранша и трябва да бъдем медиатор в отношенията с преработвателите“, заяви за БНТ председателят на асоциацията Христо Николов.

В момента най-големият проблем пред розопроизводителите е недостигът с работната ръка. Те посочиха, че много от цвета остава необран, защото няма достатъчно берачи.

Пред държавата розопроизводителите ще настояват за финансово подпомагане на биопроизводителите и за субсидиране на база произведена и реализирана продукция. Изкупната цена за килограм розов цвят към момента е 2.50 лева. Очакванията са  цената да се задържи до края на кампанията, тъй като добивите ще бъдат значително по-малки в сравнение с миналата година.

- реклама -