Роженският събор събра близо 300 000, влюбени си казаха „да“ (СНИМКИ)

Завърши третият последен ден на Роженския събор 2019. Според данни на организаторите от сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“ той е бил посетен от повече от 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната.

Етнографски и музейни изложби, базари на био и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етно селище и изложения бяха представени в програмата на събора. И през трите дни Рожен беше сцена на българската фолклорна музика и традиции на Събора на народното творчество и животновъдството.

За първи път на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2019 се проведе конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия.

Бяха записани стотици българи, като всеки сам представи носията си и нейната история в рамките на 3 минути.

Роженският събор беше избран като най-подходящото място двама млади да се сгодят.

Марин Василев и приятелката му Никол бяха пристигнали специално за събора от Германия, където живеят постоянно. Пременени в народни носи в съботния ден младите стигнали до етно селището.  Марин изненадващо за всички предложил брак на своята любима. Изненаданата Никол прие предложението без колебание. Заедно с тях бяха и бъдещите кумове Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик.

Младоженецът, кумът и братът на бъдещата булка организират изцяло годежа, който се случи на ливадите без Никол да знае.

Всички присъстващи и влюбените се хванаха на кръшно хоро, след като Никол каза своето „да“.

- реклама -