Мугабе оставка Зимбабве

Рожденият ден на Мугабе става национален празник в Зимбабве

Зимбабве направи рождения ден на бившия президент на страната Робърт Мугабе национален празник, съобщи държавния вестник „Хералд”.

Решението е взето седмица след като дългогодишният управник подаде оставка.

Решението е плод на активно лобиране от страна на младежката организация на управляващата партия „Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт” и е взето след като най-голямото летище в Зимбабве беше наречено на ветерана политик Мугабе, който беше начело на страната близо 40 години.

Докато беше на власт той не се поддаде на многобройни искания да се откаже от властта като брутално се разправяше с инакомислещите, манипулираше изборни резултати и толерираше корупцията докато накрая координираният натиск на военните не го накара да сдаде постовете си.

Парламентът беше започнал процедура по лишаване на Мугабе от правомощия заради това, че позволил на съпругата си и на котерия от свои приближени да „превземат” управляващата партия.

93-гоздишнвият Мугабе беше наследен от Емерсън Мнангагуа, който беше вицепрезидент докато Мугабе не го уволни преди седмици.

Няколко сгради и пътища в Зимбабве също носят името на Мугабе.

Опонентите на Мугабе го обвиняват, че разхищава оскъдните средства за разточителни проекти, въпреки че страната трябва да се бори с бедност и безработица от над 90 процента

- реклама -