Рози

Розата – безспорен символ на България

Долината на розите е посетена от над 220 хил. туристи през 2015 г., като се надяваме тази година техният брой да е още по-голям. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на традиционния розобер, който се организира в рамките на Фестивала на розата в Казанлък.

Тя присъства и на отварянето за посетители на новия Музей на розата, който беше официално открит от министър-председателя Бойко Борисов. Сред официалните лица на церемонията бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, множество дипломати и др.

„Според маркетингови проучвания, правени на някои от най-големите ни генериращи пазари, именно розата е символът, с който най-често се асоциира България“, подчерта министър Ангелкова.

Министерството на туризма се стреми да популяризира още повече Фестивала на розата и атракциите, които може да предложи региона на чуждестранните туристи.

Фестивалът на розата е с над стогодишна история, а днес розоберът и свързаните с него празненства ежегодно привличат хиляди български и чуждестранни посетители. Приходите от нощувки в областта за 2015 г. възлизат на над 2 млн., което е ръст от 18% в сравнение с 2014 г. Днешните празненства продължиха и с традиционното Карнавално шествие в града.

Музей на розата, Казанлък

Новият Музей на розата е мултифункционален. Основната експозиция е разположена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене. Гостите на музея могат да се докоснат до маслодайната роза, до производството на розово масло и розова вода. Посетителите имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти. Единствената по рода си експозиция за традиционния поминък розопроизводство в Долината на розите е разположена на площ от 1 200 кв. м.

Казанлък / България

- реклама -