Johnson & Johnson

Репортаж на Ройтерс за азбест в талка свали акциите на Johnson & Johnson с 10%

Акциите на фармацевтичния гигант Johnson & Johnson паднаха с над 10% в петък, съобщи БиБиСи. Причината – репортаж на Ройтерс, в който се твърди, че компанията е знаела от десетилетия, че в талка ѝ има следи от азбест.

Материалът излиза в разгара на нова серия от съдебни дела срещу фирмата, които твърдят, че талкът ѝ предизвиква рак. Агенцията твърди, че има документи, в които пише, че Johnson & Johnson са знаели още от 1971-а за замърсяванията с азбест.

Адвокатите: В бебешката пудра на Johnson & Johnson няма азбест

„В бебешката пудра на Johnson & Johnson няма азбест. Тя е чиста и напълно сигурна“, се казва в официално изявление на адвокатите на компанията. „Статията на Ройтерс е едностранна, фалшива и подстрекателна. Казано просто – статията е абурдна теория на конспирацията“, добавят юристите.

„Консенсът на учените е, че талкът, използван в бебешките пудри, не причинява рак. Без значение какво има в него. Това е истина дори и ако – а това не е така – в него има минимални, неуловими количества азбест“, пише адвокат Питър Бик в мейл до Ройтерс.

Положителните вътрешни тестове

Информационната агенция е стигнала до документи, част от процесите срещу компанията. Много от документите обаче не са видени от други очи заради заповеди на съда. В тях пише, че между 1971-а и началото на новия век, вътрешните тестове на Johnson & Johnson понякога са показвали наличието на малки количества азбест в необработения талк и готовата пудра. Повечето от тестовете на фирмата не са отчели наличие на азбест. Но пък фармацевтичният гигант не е съобщил за положителните тестове на съответните регулатори.

Делото за $4.7 млрд

През юли компанията бе осъдена да плати $4.7 млрд щети на 22 жени. Те твърдяха в исковата си молба, че продуктите на фирмата с талк са спомогнали да развият рак на яйчниците. Johnson & Johnson, естествено, обжалва.

- реклама -