Росица Вартоник пред FN със съвет как да харчим разумно по празниците

Като дойдат празници ние българите харчим като за последно, въпреки, че нямаме високи доходи. Трапезата обаче трябва да е пълна. Често си позволяваме пътувания и забавления, които не може да си позволим.

rvartonik-smallЕто и няколко съвета как да харчим разумно на Росица Вартоник, специалист по финансова грламотност на клиентите, председател на  Фондация „Инициатива за финансова грамотност“.

FN: Как да си правим разчетите по празниците така, че да не оставаме без пари след него до заплата?

Първо трябва да си направим бюджет за празника. Да преценим колко ще похарчим. Този бюджет да е подробен и реалистичн. Не рядко се пропуска от разходното перо, напремер разхода „забавление с децата“ се пропуска и сметките не ни излизат. А парите за децата не са малко. Разходката в парка не е без пари, има забавления, които струват много. Трябва да се помисли затова добре за разходите за семейството- какви пари за храна ни трябват, за пътуване, за гориво, за развлечение. Като направите този бюджет добавете малко отгоре. Защото често се случва да похарчим повече от плануваното.

5c_v2i1r8FN: С колко да е завишен бюджета ни?

С 10-15% завишете празничния бюджет, по-добре спестени отколокото непредвидени пари. И спазвайте бюджета, не харчете повече от предвиденото. Не купувайте повече. Сега освен Великден идват и още празници-1-ви май, 6-ти май тогава пак ще харчим повече пари. Неразумното харчете ще се отрази и върху бюджета през следващия месец.

FN: Има ли формула колко от бюджета да отделим за празника?

1данъчна-декларация-нап1Няма формула. Защото всичко зависи от семейният бюджет. Ако кажа 10 процента от бюджет 3 хиляди е едно, и 10% от 100 лева бюджет е друго. Празничните разходи няма как да се избегнат, но могат да се свият. Не е необходимо да се купува великденска украса, направете си сами украса. Направете я с подръчни материали и децата си, не харчете пари за кошнички, цветенца и др. Спестете от излишните неща.

FN: Какво става, ако похарчим повече от колкото можем, трябва ли да се теглят кредити и вземат заеми за празниците?

В никакъв случай не вземайте за празника крадити или заеми. Просто свийте буджета. Може да се празнува и с по-малко пари, а кредитът допълнително ще ви отежни бюджета в бъдеще.

FN: Имате ли наблюдение дали след празниците забавяме плащането на сметки, кредити?

Да има такава тенденция. Като харчите правете сметка следва плащане на битови сметки, купува се пак всеки ден храна, плащат се такси за курсове на децата, детски. Не допускайте в никакъв случай да забавите кредити, забавянето води до наказателна лихва. Това ще ви обърка бюджета. Харчете според възможностите си!

 

 

- реклама -