Росица Матева ЦИК, машини, съхранение, вот

Росица Матева: Няма проблем със съхраняването на машините за гласуване

„Няма проблем със съхраняването на машините. Складът се охранява от жандармерията“. В това увери пред БНР Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия.

Изказването й дойде няколко дни след като от ЦИК сигнализираха до служебния премиер Стефан Янев, че има проблем със съхранението на устройствата за гласуване. Изтъкнатата причина тогава беше изтекъл договор със собственика на склада, където се съхраняват машините.

Матева подчерта, че е много важно избирателите предварително да са наясно с избора, който ще направят:

„След като се стартира устройството за гласуване посредством картата, ще се покаже екран с три полета с изписани опции за гласуване. Първото поле е с двата вида избори. След като избирателят маркира полето с пръст, то потъмнява. Долу вдясно ще има бутон „потвърди“. След като направи този избор, той няма да може да се върне назад. Ще се покаже нов екран за повторно потвърждение или за отказ. След второто потвърждение ще се визуализират бюлетините. Когато изберат да гласуват и в двата вида избори, най-напред ще се визуализира бюлетината за президент и вицепрезидент, тя ще бъде в две страници. След това ще има долу вдясно в синьо бутон към избори за НС, ще се визуализира бюлетината за народни представители. След като гласоподавателят избере партия или коалиция, ще станат активни кръгчетата с номерата за предпочитан кандидат. Има и бутон „преглед“, ще има възможност избирателят да се върне назад за промяна и в двете бюлетини. Отдолу вдясно с бутон „гласуване“ ще се завърши гласуването“.

Ако се гласува и на двата вида избори, ще се разпечатат две контролни разписки. Тази за президент ще е по-къса. Двете разписки ще се пускат в една и съща кутия. В предаването „Неделя 150“ Матева призова хората да изчакат да чуят звуковия сигнал, който ще обозначи краят на разпечатване на разписката.

В чужбина ще бъдат разкрити над 750 секции. Около 56 000 са подадените заявления за гласуване от нашите сънародници зад граница.

- реклама -