Росица Матева ЦИК, машини, съхранение, вот

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори 2 в 1

„Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това“. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Матева заяви, че около 2000 допълнителни машини ще са необходими, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден. Тя добави, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка. Възможно е изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма доставчик на машините за вота.

Според говорителката на ЦИК по-добре би било изборите да са 2 в 1. В такъв случай парламентарните трябва да се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

Росица Матева обясни, че разходите за избори,организирани по този начин, ще са по-ниски. Така едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори:

„В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната“.

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване:

„В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. … Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата“.

Матева посочи, че ако изборите за Народно събрание и за президент се проведат поотделно, би било добре да има поне две седмици между тях, защото е необходимо технологично време.

Тя подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент. В момента обаче са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот.

Матева потвърди, че номерата в изборната бюлетина ще съвпадат с номера на партиите и коалициите, които са ги издигнали.

 

- реклама -