Росица Матева: 122 машини не са работили в изборния ден (Видео)

Росица Матева: 122 машини не са работили в изборния ден. ЦИК проверява дали членовете на комисии имат избирателни права, но не и дали владеят български език.

Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остават да бъдат въведени около 40 протокола, един извън страната, останалите у нас, в три изборни района. Това заяви на брифинг на ЦИК Росица Матева.

„В ЦИК вече са предали 4 РИК – Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен, очакват се софийските комисии и Благоевград, някои РИК ще останат за утрешния ден. Този път се справихме доста бързо с протоколите от чужбина“, каза Матева.

123 сигнала и жалби са постъпили и обработили Централната избирателна комисия, допълни тя.

Общо 122 машини не са работили в изборния ден, като 20 от тях са показали различни повреди още предния ден при тестовете, каза Матева.

Тя отчете каква е най-честата грешка – членовете на Секционни избирателни комисии са сумирали преференциите.

По думите й, в ЦИК все още пристигат записите от видеонаблюдението от секциите. След като се обработят резултатите ще започне извличането им и ще се прави анализ.

Росица Матева коментира и случая, при който за председател на пловдивска секция беше назначен мъж, който е неграмотен: „Отговорността е на политическите сили, които предлагат членовете на секционните избирателни комисии. Изискването е да владеят български език и да имат избирателни права, но ние правим само проверка на второто“.

В ЦИК няма нито един сигнал за манипулация на вота или изборни нарушения, които са престъпления. Ставаше дума за нарушения на СИК, добави говорителят на комисията.

Окончателните резултати трябва да съобщим на 6 април – 4 дни след изборите, по закон, а до 9 април трябва да обявим поименния състав на парламента, уточни Росица Матева.

От началото на кампанията до 13 ч. днес:

140 досъдебни производства за изборни нарушения

Във връзка с проведените на 02.04.2023 г. парламентарни избори за 49-о Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщават от държавното обвинение.

От началото на предизборната кампания (03.03.2023 г.) до 13,00 часа на 03.04.2023 г. са образувани 140 досъдебни производства и 859 преписки.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 46; АП-Бургас – 30; АП-Пловдив – 19; АП-Варна – 29; АП-Велико Търново – 16.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата.

- реклама -