пътнически товарни превози проверки контрол Росен Желязков

Росен Желязков: Засилваме контрола на автомобилните превози на пътници и товари по време на празниците

Създали сме необходимата организация за засилване на контрола на автомобилните превози на пътници и товари по време на коледните и новогодишните празници.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след срещата на щаба, във връзка със зимната обстановка и очаквания голям пътникопоток.

В съответствие с правомощията и възможностите си ИА „Автомобилна администрация“ е осигурила екипи за извършване на инспекции, както и за оказване на съдействие на други органи при необходимост, каза още министър Росен Желязков. По думите му набелязаните мерки включват спиране още в дълбочина на тежкотоварни превозни средства, които при преминаването от една метеорологична обстановка в друга може да създадат предпоставки за произшествия и да затруднят движението. Наблюдението ни показват, че едно на двайсет превозни средства не е подготвено за зимните условия и поради това сме взели превантивни действия, посочи министърът.

Предприетите мерки от ИА „Автомобилна администрация“ предвиждат в дните до 22 и на 26 декември да бъдат концентрирани екипи на агенцията в районите на автогари, жп гари, летища, търговски центрове и гранични пунктове, където се очаква най-големият пътникопоток. По време на почивните дни от 23 до 25 декември 2018 г. и на 1 януари 2019 г. ще има дежурни екипи, които при необходимост ще бъдат в готовност за извършване на контрол.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ ще проверяват за нарушения, свързани с техническото състояние, както и за спазването на нормативните изисквания при обществен превоз на пътници с автобуси и леки таксиметрови автомобили.

Проверяващите ще следят и за издаване на билети и багажни разписки, както и за правостоящи пътници.

В ход са съвместни проверки с Пътна полиция в районите на граничните пунктове в Русе и Добрич, където има засилен трафик на български и чужди граждани към курортите в България. До момента са проверени 22 автобуса превозващи пътници към България или транзитно преминаващи през страната в посока Турция, както и 15 таксита в районите на граничните пунктове. До момента е установено едно нарушение от водач на таксиметров автомобил.

- реклама -