Росен Желязков: Лоша комуникация в борда на БДЖ е причина да поискам оставките

През следващите дни ще реша дали да уважа решението за освобождаването на мениджмънта на Съвета на директорите на БДЖ. Това съобщи на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков по повод подадените молби за предсрочно освобождаване на тримата членове.

Според Желязков оставките са по негово искане и като мотиви той посочва лоша комуникация.

„Още в стъпването ми в длъжност финансовото състояние на БДЖ беше обсъдено с ръководството на холдинга. Бях уверен, че няма никакви индикации за проблеми в дружествата в рамките на холдинга.

На 24 октомври назначих одитен доклад в дружествата за разписанието на влаковете, за подвижния състав и текущото финансово състояние. Неясно за мен се появи в медиите за доклади за проблеми в холдинга. И до момента не разполагам с текста на този доклад.Такъв доклад до мен не е изпращан. Твърди се, че същият документ е изпратен и до ДАНС.

Освен това процедурата за обществена поръчка за новите мотриси е спряна. Очаквам доклад на Агенцията за обществени поръчки, каза министърът.

„Процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам всеки момент КЗК да се произнесе. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но тя е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях“, каза Желязков.