Росен Желязков

Росен Желязков: Продължаваме с усилията за намирането на справедливи текстове по Пакета за мобилност I

Продължаваме с усилията за намирането на справедливи за транспортния сектор текстове по Пакета за мобилност I.

Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Букурещ, където се провежда заседанието на Неформалния съвет на министрите на Европейския съюз по транспорт.

След проведена съвместна среща с Полша, Унгария, Литва, Латвия, в която обсъдиха хода на развитие по Пакета мобилност I, както и среща с министъра на транспорта на Румъния Александру Кук, министър Росен Желязков заяви, че са начертани конкретни стратегически стъпки за бъдещите действия по Пакета мобилност.

Съвместно ще се работи за разширяване на групата на единомислещите държави. „За пореден път се обединихме около идеята, че в кратка времева рамка и с натиск не се създава основа за добро европейско законодателство. По време на срещата с Румънското председателство затвърдихме общата ни позиция, че евентуални триалози не е възможно да се проведат в ограничения времеви ресурс на този Европейски парламент. Основният акцент в разговорите бе даването на шанс на следващия Парламент да постигне балансирани решения“, изтъкна българският министър. По думите му Румънското председателство споделя напълно изложените от българската страна аргументи по Пакета за мобилност I като са заявили, че ще следят развитието по досиетата без да предприемат прибързани действия.

Министър Росен Желязков коментира още, че вчера министър-председателят Бойко Борисов също е провел кореспонденция на високо ниво по темата с премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и с лидерите на партиите от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят нашите усилия за удължаване на срока за дебати по Пакета за мобилност I.

Това оказа сериозно влияние за оттеглянето на Пакета от дневния ред на Европейския парламент и най-вероятно ще окаже сериозно влияние в бъдеще при изготвянето на едни по-балансирани и справедливи текстове, каза още Росен Желязков.

Той се присъедини към отправените благодарности от министър-председателя Бойко Борисов към председателя на Европейски парламент Антонио Таяни за това, че е приел аргументите на българската страна и на единомислещите държави, за това че е приел аргументите на българската страна и на единомислещите държави за връщане на Пакета за доразглеждане в Комисията по транспорт и туризъм на Парламента.

- реклама -